BLE – Αγίας Σοφίας 19, Θεσσαλονίκη

 

Το κατάστημα Blé στεγάζεται σε ένα γωνιακό εμβληματικό διατηρητέο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εκτείνεται σε επιφάνεια 1.000 τ.μ. σε τέσσερις ορόφους (υπόγειο, ισόγειο, πρώτος και δεύτερος όροφος) των 250 τ.μ. έκαστος. Η όψη κρατήθηκε διατηρητέα και έχει δεχθεί, με επίπονη δουλειά και σε διάρκεια ετών, πλήρη καθαίρεση και ανοικοδόμηση του εσωτερικού. Οι τρεις όροφοι ενώνονται μέσω ενός εσωτερικού αιθρίου όπου στο ισόγειο δεσπόζει ο μοναδικός ξυλόφουρνος ύψους 12 μέτρων, ο ψηλότερος του κόσμου, που συνοδεύει τους επισκέπτες σε όλους τους ορόφους και καταλήγει στον δεύτερο. Έχει σχήμα μετεωρικού μονόλιθου, με βάρος πάνω από οκτώ τόνους και είναι φτιαγμένος με την αρχαία μέθοδο χτισίματος φυσικής δόμησης, προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, απολύτως φυσικών υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

Ο αίθριος του ισογείου είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για χώρος παραγωγής, ενώ σήμερα λειτουργεί ως private dining ή private chefing, όπου ο σεφ σε ειδικές περιστάσεις χρησιμοποιεί τον ξυλόφουρνο για την παραγωγή κάποιων δομημένων προτάσεων. Μπροστά από τον ξυλόφουρνο έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος μοναστηριακός ξύλινος πάγκος, που λειτουργεί για περίπου 10-14 άτομα.

 

 

Το ταβάνι εσκεμμένα είναι παντελώς αδιάφορο και ακολουθεί τον κανόνα να δίδεται προσοχή μόνο στα προϊόντα. Ο φωτισμός δεν είναι επίπεδος και εστιάζει στο προϊόν και όχι στον πάγκο ή στο χώρο. Ντιμάρεται όλη μέρα και δημιουργεί ένα ζεστό περιβάλλον.

Το κατάστημα είναι το πρώτο που χρησιμοποίησε επίπεδη προβολή των προϊόντων στην Ελλάδα, καθώς και το πρώτο με συρταρωτές γυάλινες βιτρίνες. Για πρώτη φορά δόθηκε τέτοια αξία σε αρτοζαχαροπλαστείο, με δεδομένα που άλλαξαν την αγορά. Η περιοχή πώλησης είναι στημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να συντροφεύεται ο πελάτης, να έχει άμεση επαφή με τον πωλητή και να συμβουλεύεται σωστότερα.

Το σχεδιασμό του ξυλόφουρνου ως ορόσημο και του εσωτερικού χώρου επιμελήθηκαν οι -για πολλούς- κορυφαίοι μινιμαλιστές αρχιτέκτονες Claudio Silvestrin και Giuliana Salmaso (http://claudiosilvestringiulianasalmaso.com), οι οποίοι συνεργάστηκαν επί σειρά ετών με τον Giorgio Armani, δίνοντας την εικόνα του σε δεκάδες μαγαζιά ανά τον κόσμο ανάμεσα σε άλλα.

Για το εσωτερικό του καταστήματος χρησιμοποιήθηκαν αυστηρά δύο υλικά. Η πάνω από 1.200 τ.μ. κόκκινη ηφαιστειακή πέτρα από την Ιταλία χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα δομικά στοιχεία όπως πάτωμα, τοίχους, κολώνες και σκάλες και μέταλλο βαμμένο στο χέρι με πατίνα.

 

 

Γίνεται ολιστική προσέγγιση συνδυάζοντας στοιχεία μεταξύ των διάφορων τμημάτων και ενσωματώνοντάς τα σε διάφορα προϊόντα όπως σως σοκολάτας σε σαλάτα, ελαιόλαδο βανίλια Μαδαγασκάρης ή ελαιόλαδο εσπρέσσο σε ψητά θαλασσινά. Στο μπαρ χρησιμοποιούμε τα σορμπέ μας σαν βάση για virgin και μη cocktails και τις σπιτικές μας πραλίνες σε signature coffee drinks. Τέλος, εισαγάγαμε στην αγορά μας «αλμυρά» μακαρόν, συνδυάζοντας τα κλασσικά γαλλικά μακαρόν με ελληνικές γεύσεις όπως μανούρι με τσάτνι μελιτζάνας, μελάνι σουπιάς με γαρίδες σε γιαούρτι, παντζάρι με ανεβατό Κοζάνης κτλ.

Συνοψίζοντας και χρησιμοποιώντας τα λόγια των άνω αρχιτεκτόνων: το design του εσωτερικού χώρου συγκεντρώνεται στην ιδέα της μοναδικότητας του μαγευτικού ξυλόφουρνου. Αυτό το εξαιρετικά σιωπηλό στοιχείο, εμφανές από το δρόμο, έχει ως στόχο να εντυπωσιάσει και να κάνει τον επισκέπτη να συλλογιστεί ένα από τα βασικά θέματα της εποχής μας: την πηγή της ποιοτικής και υγιεινής διατροφής.

Όπως είναι χαρακτηριστικό για το στυλ μας, το συγκριμένο concept εκφράζεται με έναν ποιητικό τρόπο: ο ξυλόφουρνος σε σχήμα μετεωρικού μονόλιθου, χτισμένος από φυσικό πηλό και υπόλευκο γήινο χρώμα, εκφράζεται ως φωτιά, γη και ουρανός. Φωτιά μέσα στη γη όπως ένα ηφαίστειο οργανικής μορφής που οδηγεί το βλέμμα μας από κάτω προς τα επάνω στον ουρανό, δείχνοντάς μας τον εντυπωσιακό χώρο ύψους 12 μέτρων. Κόκκινη πέτρα στο πάτωμα και τους τοίχους προσθέτουν ζεστασιά σε όλο το χώρο.

Στο κατάστημα Blé λειτουργεί τμήμα ψωμιού με ψωμιά από μοναδικές ποικιλίες φυσικών προζυμιών από βότανα, γιαούρτι, φρούτα ή μούστο, που πλάθονται στο χέρι και τμήμα μικρών γευμάτων με παραδοσιακές πίτες από δικό μας χειροποίητο φύλλο και φρέσκο βούτυρο, κρητικά προϊόντα μόνο από φυσικά υλικά όπως αιγοπρόβειο φρέσκο ανθότυρο, άγρια χόρτα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και σάντουιτς από δικά μας ζυμωτά ψωμιά. Επίσης, θα βρείτε γλυκά «έργα τέχνης» με ισορροπημένη γλυκύτητα, λίγα λιπαρά και διαλεχτά υλικά απ’ όλο τον κόσμο στο τμήμα patisserie, το οποίο συμπληρώνεται από το τμήμα παγωτού με χειροποίητο παγωτό που φτιάχνεται χωρίς τα συνηθισμένα χημικά – τεχνητά αρώματα, χρώματα και γεύσεις αλλά αποκλειστικά με φρέσκο αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, βέλγικες σοκολάτες και ολόφρεσκα φρούτα. Στο τμήμα φαγητού θα βρει κανείς από φρέσκες σαλάτες που φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέχρι μαγειρευτά πιάτα, πάντα από άριστες εποχικές πρώτες ύλες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το εξαιρετικό τμήμα καφέ που λειτουργεί την πρώτη micro roastery της πόλης με καφέ από δικά μας χαρμάνια, που ετοιμάζουν οι εξειδικευμένοι baristas, ενώ τη διαφορά κάνουν και healthy φυσικοί χυμοί από φρούτα εποχής, σοκολατένια ροφήματα, ντελικάτες ποικιλίες τσαγιού και όχι μόνο.

 

 

 

Direction Business Network
Μ. Ασίας 43, 152 33 Χαλάνδρι
Τηλ: 210 77.12.400
Fax: 210 77.85.097
E-mail: info@direction.gr
Στείλτε μας email