BSB – Ίδης 26-28, Ηράκλειο Κρήτης

 

Το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων BSB στο Ηράκλειο της Κρήτης άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Νοέμβριο του 2016. Το κατάστημα κατέχει ξεχωριστή σημασία για την εταιρεία, καθώς αφενός αποτελεί το πρώτο που υλοποιήθηκε με τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία και εταιρική ταυτότητα, και αφετέρου τοποθετείται σε μια πόλη με σημαντική και πολυετή παρουσία της BSB, και σε ένα κεντρικό, ιστορικό και εμπορικά ενδιαφέρον σημείο της πόλης. Το κατάστημα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της εταιρείας, διαμορφώνει το χαρακτήρα του σε άρρηκτη σύνδεση με την ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας, συνθέτοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Brand με την αγοραστική εμπειρία και τις ειδικές συνθήκες της θέσης του. Εντοπισμένο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με διπλή και διαμπερή πρόσβαση, αφενός (νοτιοδυτικά) από την εμπορική και πολυσύχναστη οδό Ίδης, και αφετέρου (βορειοανατολικά) από τον πεζόδρομο της πλατείας Ελ. Βενιζέλου (Λιοντάρια) με τα πολυτελή καταστήματα και τα τουριστικά καφέ, το κατάστημα μετατρέπεται σε ένα είδος αστικής γέφυρας, που συνδέει δύο διαφορετικές μεταξύ τους ενότητες της πόλης.

 

 

Αντίστοιχα με τον διπλό αυτό χαρακτήρα του καταστήματος, η BSB διακρίνεται κι αυτή με τη σειρά της για τον διττό χαρακτήρα της, που εκφράζεται μέσα από τις δύο βασικές συλλογές της: την BSB Jeans και την BSB Collection. Η προσέγγιση στο σχεδιασμό του καταστήματος βασίστηκε ακριβώς στην ανάδειξη του διττού χαρακτήρα του καταστήματος και την αρμονική του σύνδεση με τον διττό χαρακτήρα του Brand. Οι δύο ξεχωριστές είσοδοι του καταστήματος αντιμετωπίζονται και σχεδιάζονται ως δύο διαφοροποιημένες προσβάσεις, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών στις οποίες τοποθετούνται.

Η πρώτη, επί της οδού Ίδης, με τη μεγάλη επιφάνεια, και το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που συνδιαλέγεται με την ένταση και τις αντιθέσεις της πολύβουης αυτής αστικής ενότητας, διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο μήκος της σαν ανοιχτή στο κοινό όψη, απορροφώντας στο εσωτερικό του καταστήματος τον πολυσύχναστο δρόμο και παρουσιάζοντας στο ετερόκλητο κοινό της περιοχής τη συλλογή BSB Jeans.

 

 

Η δεύτερη είσοδος, με διαφορετικές αναλογίες, μικρό μήκος, επιβλητική, premium στα υλικά, τη μορφολογία και τη διαχείριση του φωτός, συνδέει τον εκλεκτικό τόνο της BSB Collection με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του ιστορικού πεζόδρομου. Οι αρχιτεκτονικές επιλογές στη διαρρύθμιση του καταστήματος μεταφράζονται και σε επίπεδο υλικών, με τον urban και καθημερινό χαρακτήρα της BSB Jeans να μεταγράφεται σε χειροποίητες εφαρμογές κατασκευής, όπως τεχνοτροπίες stucco και υφές σκυροδέματος, σε αντίθεση με το τμήμα της BSB Collection, όπου κυριαρχούν τα λεπτά φινιρίσματα, η δραματική χρήση των γραμμικών κρυφών φωτισμών και ο ρυθμός των επάλληλων καθρεφτών που έλκουν τον επισκέπτη στο εσωτερικό του καταστήματος.

Στο μέσον της επιμήκους κάτοψης του καταστήματος τοποθετείται ο λειτουργικός του πυρήνας, αποτελούμενος από τις συστοιχίες δοκιμαστηρίων, αξονικά τοποθετημένες κατά μήκος της πορείας, το χώρο των ταμείων και το κλιμακοστάσιο, που οδηγεί στον πρώτο όροφο του καταστήματος. Στο σύνολο του καταστήματος, κυρίαρχο στοιχείο και πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το ρούχο, οι συλλογές της BSB. Ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος διαμορφώνει το φόντο και το υπόβαθρο για την ανάδειξη του εμπορικού προϊόντος, ταυτόχρονα όμως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του καταστήματος καθοδηγούν τον επισκέπτη και διασφαλίζουν την αναγνωρισιμότητα και ιεράρχηση των επιμέρους χώρων του καταστήματος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού επιστρατεύεται κεντρικό θέμα από αρχιτεκτονικές γεωμετρίες και συστοιχίες κρυφών φωτισμών, που προσεγγίζουν αφαιρετικά το παιχνίδι των πτυχώσεων ενός υφάσματος. Ο διάκοσμος του καταστήματος συμπληρώνεται από τα στοιχεία εξοπλισμού από ανοιχτούς μεταλλικούς κύβους και πλαίσια που συντίθενται με ευέλικτο τρόπο σε ποικιλία σχηματισμών και διατάξεων για την προβολή των ενδυμάτων. Συνολικά, το κατάστημα της BSB Ηρακλείου υφαίνεται σαν μια αφήγηση κατά μήκος μιας εμπορικής διαδρομής με πρωταγωνιστή τις συλλογές ρούχων της εταιρείας, που συνδέει δύο ξεχωριστά και ιδιαίτερα τμήματα της όμορφης πόλης του Ηρακλείου.

 

 

Direction Business Network
Μ. Ασίας 43, 152 33 Χαλάνδρι
Τηλ: 210 77.12.400
Fax: 210 77.85.097
E-mail: info@direction.gr
Στείλτε μας email