LIDL HELLAS – Πρώτο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης

 

Η έννοια της περιβαλλοντικής συνείδησης αποτελεί, όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποίησης της εταιρείας μας, μία από τις βασικές μας αρχές. Είναι βασικός πυλώνας της εταιρικής στρατηγικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Διατηρούμε την περιβαλλοντική συνείδηση ζωντανή, γιατί πιστεύουμε ότι η ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση είναι θέμα όλων (σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο). Έχοντας υπόψη μας την αρχή της προφύλαξης, λαμβάνουμε μέτρα για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας, καθώς και της προστασίας του οικοσυστήματός μας. Με σλόγκαν «Προστατεύω το περιβάλλον, ανακυκλώνω», δημιουργήθηκε το 1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης στην Ευρώπη από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Συσκευασιών» σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τη Lidl Hellas.

 

 

Το 1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61). Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, καθώς είναι απολύτως σύμφωνο τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών. Είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και καθημερινά το επισκέπτονται 200 – 400 μαθητές, για να ανακυκλώσουν, αλλά και να παρακολουθήσουν τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά εργαστήρια. Επίσης, οι γονείς μπορούν να έρθουν με τα παιδιά τους τα Σαββατοκύριακα και να απολαύσουν τους χώρους του πάρκου καθώς και να ανακυκλώσουν. Το Πάρκο αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει:

– Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές. Σημειώνεται ότι στο Πάρκο λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία, που λειτουργεί. Με το νέο «Πολυκέντρο Ανακύκλωσης», που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο.

 

 

– Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

– Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

– Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.

– Αμφιθέατρο-αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

– Βοτανικό Κήπο, με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη.

– Χώρο ανάπαυσης και κυλικείο

 

Παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης και καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, προκειμένου να υιοθετήσουν όλοι οι πολίτες μια «πράσινη» στάση ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε Πανελλήνιος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης, που διεξήχθη στο Πάρκο Ανακύκλωσης, από τις 28 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου 2017. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 200 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να δώσει το έναυσμα στους μαθητές για να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευσυνειδησία και κουλτούρα και να αποκτήσουν από μικρή ηλικία ένα ήθος προσανατολισμένο προς την αειφορία. Οι χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, κατάφεραν να ανακυκλώσουν μέσα σε μόλις 2 μήνες, 868.792 πλαστικές, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες.

Τα σχολικά τμήματα που πρώτευσαν, ήταν:

  • Το Τμήμα Γ1 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που ανακύκλωσε 237.392 συσκευασίες και κέρδισε το 1ο Βραβείο, ένα ταξίδι 4 ημερών στο Παρίσι.
  • Το Τμήμα Β1 του 2ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας, που ανακύκλωσε 38.872 συσκευασίες και κέρδισε μια μονοήμερη εκδρομή στον Πολυχώρο Δράσης, Αθλητικής Ψυχαγωγίας & Παιχνιδιού «The Ranch», μια μονοήμερη εκδρομή στο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» και από 1 Action Camera για όλους τους μαθητές του.
  • Το Τμήμα Α2 του 8ου Γυμνασίου Ιλίου, που ανακύκλωσε 33.566 συσκευασίες και κέρδισαν όλοι οι μαθητές του τμήματος από ένα ποδήλατο.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η βράβευση των νικητών του Πανελλήνιου Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, οι οποίοι κέρδισαν «Τα ψώνια της Χρονιάς» από τη Lidl Hellas. Ένας από τους μεγάλους νικητές ήταν το Γηροκομείο Ζωσιμάδων των Ιωαννίνων, που ανακύκλωσαν 100.613 συσκευασίες. Τιμώντας την εξαιρετική συμμετοχή των μαθητών και των πολιτών, η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Συσκευασιών» και η Lidl Hellas βράβευσαν τους νικητές του διαγωνισμού, καθώς επίσης και τα σχολικά τμήματα που ανακύκλωσαν περισσότερες από 15.000 συσκευασίες, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης γιορτής για την Ανακύκλωση, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πάρκου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε ο στόχος που επιτεύχθηκε στο πρώτο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, όπου μέσα σε μόλις 6 ημέρες ανακυκλώθηκαν 211.848 συσκευασίες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανακύκλωσης που είχε επιτευχθεί στη Νέα Υόρκη με 70.623 συσκευασίες. Το γεγονός αυτό κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο διεθνώς, προβάλλοντας το θετικό, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο, πρόσωπό της.

 

Direction Business Network
Μ. Ασίας 43, 152 33 Χαλάνδρι
Τηλ: 210 77.12.400
Fax: 210 77.85.097
E-mail: info@direction.gr
Στείλτε μας email