Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη 15η Τελετή Απονομής των RETAILBUSINESS AWARDS!

Για μια ακόμη φορά, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να σας υποδέχομαι όλους σε αυτή την εκδήλωση. Σε έναν διαφορετικό χώρο από εκείνο που σας έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, αλλά εξίσου όμορφο και με τον ίδιο πάντα σκοπό: να επιβραβεύσουμε τους καλύτερους, τους Άριστους, τους Πρώτους μεταξύ Ίσων, στη μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας, ακόμα και χωρίς την παρουσία, φέτος, εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας για την απονομή του κορυφαίου βραβείου…

Το 2017 είναι μια χρονιά-ορόσημο για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε δύο επετείους: Συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη δημιουργία του περιοδικού RetailBusiness, ενώ η φετινή είναι η 15η συνεχόμενη διοργάνωση των RetailBusiness Awards, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε δειλά και κατόρθωσε να γίνει ο μεγαλύτερος και ο πιο σημαντικός θεσμός της ελληνικής αγοράς.
Σήμερα, τίποτα σχεδόν δεν είναι ίδιο στην αγορά ή στην οικονομία με τον Φεβρουάριο του 1997, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του RetailBusiness. Ούτε φυσικά οι σημερινές μέρες και οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας θυμίζουν σε οτιδήποτε τον Απρίλιο του 2002, όταν και απονεμήθηκαν τα πρώτα RetailBusiness Awards.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η αγορά μεγάλωσε, εξελίχθηκε, άλλαξε. Υπήρξαν τα χρυσά χρόνια αλλά και οι εποχές των ισχνών αγελάδων. Είχε πάντα αφορμές για να γιορτάζει αλλά και φορές που βίωσε σημαντικές δυσκολίες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια είδαμε τους συσχετισμούς δυνάμεων να αλλάζουν αρκετές φορές. Καταγράψαμε εξαγορές, συγχωνεύσεις, λουκέτα, deals, νέους παίκτες να μπαίνουν στην αγορά και υφιστάμενους άλλοτε να δυναμώνουν και άλλοτε -δυστυχώς- να καταρρέουν. Παρατηρήσαμε τις αγοραστικές συνήθειες να αλλάζουν και νέους τρόπους προσέγγισης των καταναλωτών να εμφανίζονται και να συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε μέσα σε μια αγορά στην οποία καταγράφηκαν τεκτονικές αλλαγές. Μια αγορά που αρχικά άλλαξε από τις επενδύσεις, μετά από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που έκαναν την εμφάνισή τους, στη συνέχεια από την εξέλιξη της τεχνολογίας και όλων των διαθέσιμων μέσων και τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση της γενικευμένης ύφεσης στη χώρα και όσων προβλημάτων αυτή έχει επιφέρει. Βιώνοντας και εμείς οι ίδιοι σαν περιοδικό, σαν θεσμός, σαν επιχείρηση τις ίδιες καταστάσεις, σταθήκαμε στο πλευρό των υγιών δυνάμεων της αγοράς, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξή τους.
Κι εμείς όμως αναπτυχθήκαμε, εξελιχθήκαμε, αλλάξαμε…
Γι’ αυτήν τη στρατηγική και φιλοσοφία μας, έχουμε επιβραβευθεί και εμείς.

Δεν αναφέρομαι, φυσικά, σε οικονομικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές επιδιώξεις. Το δικό μας βραβείο είναι σίγουρα διαφορετικό, αλλά επίσης πολύ σημαντικό.
Το δικό μας μεγάλο βραβείο είναι πως είμαστε ακόμη εδώ. Πως εσείς όλοι είστε πάντα εδώ μαζί μας και μας στηρίζετε. Πως κάθε χρόνο έχουμε την τιμή και το προνόμιο να διοργανώνουμε τη μεγάλη γιορτή του Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας.
Ήμασταν εδώ στη χρυσή δεκαετία του λιανεμπορίου, είμαστε εδώ και στη σημερινή περίοδο της ύφεσης. Ακόμη και στα τελευταία χρόνια των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και των συνεχιζόμενων εμποδίων και δυσκολιών που προκύπτουν για το επιχειρείν, εμείς -και εννοώ όλους εμάς- έχουμε κατορθώσει -προσπαθώντας σκληρά και δίνοντας καθημερινά μάχες- να έχουμε κάθε χρόνο λόγο και αφορμές για να συγκεντρωνόμαστε σε αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση.

Τα RetailBusiness Awards δεν είναι κοσμική εκδήλωση. Είναι η αφορμή της αγοράς να γιορτάζει το γεγονός πως εξακολουθεί να αναπτύσσεται, να προχωράει μπροστά και να προσφέρει στη χώρα και την οικονομία.
Η αγορά από μόνη της μπορεί να κάνει πολλά, αλλά όχι τα πάντα. Χρειάζεται και αυτή στήριξη. Κίνητρα από την πολιτεία και χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς στρεβλώσεις και ρυθμιστικές και κανονιστικές διατάξεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν θα προκύπτουν απλά και μόνο για ψηφοθηρικούς ή άλλους λόγους συμφέροντος.
Και αν αυτά είναι πολλά και ίσως δύσκολα για να γίνουν, ας γίνει τουλάχιστον ένα: ας μην υψωθούν άλλα εμπόδια για το Λιανεμπόριο και τη Βιομηχανία – για την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Η αγορά μπορεί να βρει το δρόμο για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη από μόνη της, αλλά, τουλάχιστον, ας μην μπαίνουν σε αυτόν το δρόμο συνεχώς νέα αναχώματα…

Προερχόμαστε από μια χρονιά στην οποία το συνολικό πρόσημο που καταγράφηκε για την αγορά δεν ήταν θετικό. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε οι επενδύσεις ούτε οι δυναμικές κινήσεις. Μεγάλες συμφωνίες ολοκληρώθηκαν και άλλες, όπως φαίνεται, ολοκληρώνονται θετικά αυτές τις ημέρες. Νέα καταστήματα και concepts παρουσιάστηκαν, ενώ ελληνικές εταιρείες συνέχισαν να κατακτούν αγορές του εξωτερικού.
Υπήρξαν άνθρωποι και επιχειρήσεις που ανακάλυψαν τρόπους και απαντήσεις να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ύφεσης και δεν ενέδωσαν στο «μαύρο σύννεφο» που μας κατατρέχει τα τελευταία χρόνια σαν οικονομία και χώρα.
Αυτοί είναι που μας έφεραν και σήμερα όλους εδώ σε αυτή την αίθουσα. Αυτή είναι και η μεγάλη πίστη μας στο Λιανεμπόριο. Το λέει και το motto μας φέτος:   «In Retail We Trust». Και όλα αυτά τα χρόνια το ακολουθούμε πιστά.
« Έχουμε πίστη στο Λιανεμπόριο»
Αυτό είναι και σήμερα το κίνητρό μας, μετά από 20 χρόνια εκδοτικής παρουσίας στο χώρο του Retail και 15 χρόνια διοργανώσεων.
Σας ευχαριστώ πολύ που όλα αυτά τα χρόνια έχετε κατορθώσει αυτή η πίστη μας να παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη και να συμπορευόμαστε μαζί σας…

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους αποψινούς νικητές αλλά και όλους τους υποψηφίους, καθώς αποτελούν στο σύνολό τους πρότυπα για το ελληνικό επιχειρείν
Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Direction και τους συνεργάτες μας για την άρτια οργάνωση της φετινής διοργάνωσης, καθώς και όλους τους χορηγούς που μας στηρίζουν και φέτος.

Τέλος, θέλω να δηλώσω πως από αύριο ξεκινάμε τη δουλειά για τα επόμενα RetailBusiness Awards… Ό,τι κι αν γίνει με την αξιολόγηση, όσες κάλπες κι αν στηθούν ή όχι μέσα στους επόμενους μήνες, εμείς συνεχίζουμε…

Γιατί όλοι εμείς πιστεύουμε στο Λιανεμπόριο…

 

 

 

 

Direction Business Network
Μ. Ασίας 43, 152 33 Χαλάνδρι
Τηλ: 210 77.12.400
Fax: 210 77.85.097
E-mail: info@direction.gr
Στείλτε μας email