14η Τελετή Απονομής των RETAILBUSINESS AWARDS 2015.

image007Κύριε υπουργέ, κύριοι πρόεδροι,

Κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα

 

Σας καλωσορίζω στην 14η Τελετή Απονομής των RETAILBUSINESS AWARDS 2015.

Είναι εξαιρετική τιμή για όλους εμάς το γεγονός πως το σύνολο της αγοράς βρίσκεται μαζί μας στην αίθουσα αυτή, στηρίζει το θεσμό και συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή    του Ελληνικού Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται περίπου ένα μήνα αργότερα από ότι σας έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, φυσικά, για το αποτέλεσμα μιας χρονιάς που επεφύλασσε σε όλους μας πρωτόγνωρες καταστάσεις και προκλήσεις που δεν είχαμε    ποτέ διανοηθεί πως θα μπορούσαμε να βρούμε μπροστά μας.

Όλα ξεκίνησαν, κατά σύμπτωση, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015. Όλοι θυμόμαστε νομίζω τι ακολούθησε.

Μια πολύμηνη διαπραγμάτευση, μια διαρκής αβεβαιότητα για την τύχη της οικονομίας και της χώρας, μια μόνιμη ανησυχία για ένα ενδεχόμενο Grexit… Και μετά Capital Controls, δημοψήφισμα, νέο μνημόνιο, ξανά εκλογές και βέβαια ατέρμονες συζητήσεις για μέτρα και ισοδύναμα…

Και μέσα σε όλα αυτά, τι;

Μια αγορά μόνιμα στον «πάγο»… Μουδιασμένη… Χωρίς καμία ψυχολογία…

Χωρίς σταθερές για να μπορέσει να υπολογίσει, να σχεδιάσει, να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της…

Αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη, ίσως, συγκυρία που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μεταπολεμικά…

Οι σχετικοί αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα το ΑΕΠ της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά περίπου μισή μονάδα πέρυσι, ενώ η Ελλάδα πιθανότατα θα παραμείνει σε ύφεση για μια ακόμη χρονιά αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική προσέλκυσης και επιτάχυνσης σημαντικών επενδύσεων.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο τζίρος στη βιομηχανία καταγράφει μια σημαντική μείωση που αγγίζει το 11% ενώ εξαιτίας των capital controls οι απώλειες της ελληνικής οικονομίας από τις εξαγωγές το 2015 άγγιξαν τα 3,5 δις ευρώ ή αν θέλετε περισσότερες από 2 μονάδες του ΑΕΠ.

Επίσης, τα στοιχεία πωλήσεων από τις εταιρείες ερευνών δείχνουν πως η παραδοσιακά δυνατή αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων έκλεισε το 2015 με κάμψη που άγγιξε το 2,5%…

 

Βέβαια πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός από το Νταβός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα το 2016 θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης και σημείωσε  εμφατικά πως η χώρα μας θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.                        Μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη που μακάρι να γίνει πραγματικότητα.

Πάντως, μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε όλοι μας υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις που μας επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η θετική πορεία της αγοράς του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο και ειδικά κατά την περίοδο των εορτών είναι μια από αυτές.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως τελικά η οικονομική ύφεση 0,5% που καταγράφηκε το 2015 ήταν αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη    του 2% .

Αυτό όμως που κυρίως μας κάνει αισιόδοξους είναι πως και σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ελληνική αγορά, το Λιανεμπόριο και η Βιομηχανία κατόρθωσαν να επιδείξουν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Οι επιχειρήσεις του  χώρου προχώρησαν σε άμεσες και ταχύτατες κινήσεις και κατόρθωσαν να προσαρμοστούν με επιτυχία στα νέα αυτά δεδομένα.

Επίσης η κρίση και οι δυσκολίες της αποτέλεσαν τον καταλύτη για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν πολύ σημαντικά deals την περασμένη χρονιά.                        Είχαμε συγχωνεύσεις, εξαγορές, συμπράξεις και συμμαχίες που άλλαξαν τον χάρτη της αγοράς και βοήθησαν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η συμφωνία της Σκλαβενίτης με την Makro και της Βερόπουλος με την Metro, που πήρε και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από λίγες μέρες.

Πάντως το βέβαιο είναι πως μόνο η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας μπορεί    να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και ελπίζουμε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το προσχέδιο του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα, θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να αναστραφεί το κλίμα και η ψυχολογία στην αγορά και θα βοηθήσει την χώρα μας να μπορέσει να προσελκύσει και να πείσει επενδυτές να πιστέψουν στην ελληνική οικονομία.

Οι επενδύσεις και η ρευστότητα στην αγορά είναι το Α και το Ω. Αυτές πρέπει              να είναι οι πρωταρχικές και βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να στηρίξει τους εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας με τα αναγκαία κίνητρα και με ένα σαφές και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, που θα τους επιτρέπει να προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας – είτε ελληνικές είτε πολυεθνικές – πρέπει να τύχουν της αρωγής που τους αρμόζει τόσο από τις ανακεφαλαιοποιημένες πλέον τράπεζες όσο και από τους κυβερνητικούς φορείς…

Εμείς πάντως ακόμη και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, είμαστε ξανά πιστοί στο ραντεβού μας για να επιβραβεύσουμε για ακόμη μια χρονιά τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς.

Τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, που κατορθώνουν ακόμη και σήμερα να ξεχωρίζουν.

Τα RETAILBUSINESS AWARDS δεν ήταν, δεν είναι και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν «βιομηχανία παραγωγής βραβείων». Αποτελούν την φωνή της αγοράς που επιβραβεύει τους ανθρώπους της, που τιμά αυτούς που ξεχωρίζουν και αναδεικνύει τους Άριστους του Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας.

Δεν θέλω να σας καθυστερήσω άλλο. Στην επόμενη μιάμιση περίπου ώρα θα απονείμουμε 19 βραβεία, τα οποία διεκδίκησαν περίπου 150 υποψηφιότητες.

Φέτος, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής υπήρξε μια αλλαγή στον κανονισμό των βραβείων και δώσαμε για πρώτη φορά στα 14 χρόνια του θεσμού, την δυνατότητα συμμετοχής σε νικητές προηγούμενων ετών σε βασικές διαγωνιστικές κατηγορίες, με την προϋπόθεση όμως, να μην είχαν βραβευθεί στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις.

Ακόμη, ακούγοντάς τις επιταγές και τάσεις της αγοράς προσθέσαμε κάποιες νέες κατηγορίες βραβείων σχετικές με το franchise, τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα    και τα Social Media.

Παράλληλα, όπως πιστεύω οι περισσότεροι θα παρατηρήσατε στο φουαγιέ, παρουσιάζουμε για πρώτη φορά μια νέα φιλόδοξη ιδέα, τα POP STARS. Μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε φέτος με την υποστήριξη της West του Αντώνη Ποταμίτη και αισιοδοξούμε πως με την νέα χρονιά θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί σε ένα νέο θεσμό, που θα αγκαλιάσει η αγορά.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις εταιρείες και τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης καθώς και τους ανθρώπους της Direction που για μια ακόμη φορά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες στα     RETAILBUSINESS AWARDS 2015 καθώς και όλους τους χορηγούς που υποστήριξαν τη φετινή 14η διοργάνωση.

Τέλος, ΘΕΛΩ να ΣΥΓΧΑΡΩ προκαταβολικά όλους τους ΑΠΟΨΙΝΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ αλλά και    όλους τους υποψηφίους και να ευχηθώ το 2016 να είναι επιτέλους η χρονιά- αφετηρία που θα μας φέρει πιο κοντά στην ανάπτυξη…

Στόχος μας δεν χρειάζεται να είναι να καταπλήξουμε…

Επιβάλλεται, όμως, να επιστρέψουμε…

 

Σας Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Direction Business Network
Μ. Ασίας 43, 152 33 Χαλάνδρι
Τηλ: 210 77.12.400
Fax: 210 77.85.097
E-mail: info@direction.gr
Στείλτε μας email